Baku

Staré město
Staré město v Baku je historické jádro města. Ohraničeno pevnými zdmi. Prý bylo postaveno ve 12. století, podle některých pramenů však již v 7. stol. Uličky jsou klikaté a úzké. V centru Starého města najdeme středověké Tržní náměstí. Staré městu je obklopené novými výškovými budovami.
Staré město v azerbajdžánském Baku.
© Pavel Vítek 06/2013
Graficke pismenko Baku je hlavní a největší město a zároveň největší přístav Ázerbájdžánu. Nachází se na Apšeronském poloostrově u Kaspického moře. Má 2 374 000 obyvatel a nachází se nedaleko významných ropných polí a soustřeďují se zde a nejbližším okolí rafinerie a většina ázerbájdžánského průmyslu. Historické staré město se nachází v centru Baku, na pobřeží mořského zálivu, asi 3 km jihozápadně od Hlavního nádraží.

historie

Staré město v Baku je historické jádro hlavního města Ázerbájdžánu Baku. Za zrození Starého města jsou zodpovědní králové dynastie Širvan. Protože jejich původní sídlo bylo zničeno při zemětřesení ve 12. století, přesunuli centrum své říše právě do Baku. Podle některých pramenů bylo postaveno však již v 7. století. Je to historické jádro města ohraničeno pevnými zdmi. Návštěvníci tuto část Baku označují jako "Staré město", protože se jedná o

popis

Původní Baku je malé. Staré město zvané İçəri Şəhər (Ičeri šeher) je obehnané nedávno zrenovovanými hradbami. Branou v hradbách lze vejít dovnitř. Půdorys Starého města odpovídá době svého vzniku. Uličky jsou klikaté a úzké. Podle mapy je tu mnoho mešit, ale vzhledem k tomu, že nejsou nijak odlišené od běžných budov, je pro návštěvníka obtížné je rozeznat V ulice Asaf Zejnali se nachází řada obchodů s koberci. Přímo v srdci

pevnost, bunkr
    Ázerbájdžán