Barokní zámek z roku 1738, přestavěn z tvrze uváděné r. 1491. Bezslohově upraven v pol. 19. století. Ve východním křídle dvora je barokní kaple sv. Jana Nepomuckého.
severní průčelí s barokním portálem
© Milan Caha 06/2008
Osada Rtíšovice leží 2 km jihovýchodně od Milína (pod který administrativně spadá), asi 0,5 km jižně od rušné silnice č. 4 z Prahy na Písek a dále na Strakonice.
8.6. 2008

historie

Rtišovice jsou poprvé připomínány roku 1398 jako zboží bratrů Zdeňka a Hynka ze Rtišovic. Jméno obce pochází z osobního jména "Rtiš". Dalším známým členem tohoto rodu je Ivan ze Rtišovic. V letech 1407–37 ves vlastnil Bořivoj ze Svinař, dvořan krále Václava IV. První zmínka o tvrzi je až z období kolem r. 1491, kdy ji Bohuslav z Němčic prodal Joštu Fremdárovi, jehož potomci na tvrzi sídlili několik

Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol.: Umělecké památky Čech 3 (P-Š). Praha, Academia, 1980 a www.milin.cz), 8.6. 2008

popis

Objekt se nachází v areálu hospodářského dvora, hlavní patrová budova s valbovou střechou a věžičkou je obdélníkového půdorysu, v jádru barokní, dochoval se vstupní portál datovaný r. 1738. Ve východním křídle je zřetelná bývalá kaple sv. Jana Nepomuckého. Na jižní straně zámku se rozkládá velmi zpustlý anglický park se zaniklými rybníky.
    Středočeský kraj,  Příbram  (PB),