Hřbitov založen kolem roku 1680. Dochováno přibližně 200 barokních a klasicistních náhrobků, nejstarší čitelný z r. 1764. Poslední pohřeb v roce 1965. V letech 1991–94 byl hřbitov zrestaurován.
© Milan Caha 07/2008
Hřbitov se nachází nad říčkou Skalicí, severně od Mirovic. Leží na půl cesty mezi Mirovicemi a Myslínem, asi kilometr po modré turistické značce z mirovického náměstí. Pokud pojedete autem, můžete vůz nechat na napojení téže polní cesty a silnice, těsně před Myslínem. Z této odbočky je hřbitov asi 200 m.
31.7. 2008
historie

Židovská komunita je v Mirovicích doložena v 15. století. Hřbitov byl založen poměrně daleko od obce kolem roku 1680. Dochovalo se na něm přibližně 200 stél – převážně barokních a klasicistních. Nejstarší náhrobek je datován r. 1764. Hřbitov je poměrně rozsáhlý, v historii byl dvakrát rozšířen – poprvé r. 1731 a podruhé v polovině 19. století. Za 2. světové války milovická židovská komunita téměř zanikla – ze 44 deportovaných se vrátilo pouze 8 osob. Poslední pohřeb se na hřbitově konal v roce 1965. V letech 1991–94 byl hřbitov zrestaurován, opravena byla hřbitovní zeď i márnice. Je volně přístupný, udržovaný.

Milan Caha (zdroj: Jiří Fiedler: Židovské památky v Čechách a na Moravě, Sefer, 1992), 31.7. 2008

Jihočeský kraj,  Písek  (PI), Mirovice