Pevnost z konce doby bronzové, z 8.–6. stol. př. n. l., stojící na útesu nad mořem. Osídlena do 10 stol. n. l. Zachovala se hradba z kamene kladeného nasucho s branou, chráněná příkopy a valy. Uvnitř stojí kamenný klochán (9.–10. stol.). V souvislosti s erozí útesu hrozí postupný zánik pevnosti.
Dún Beag
Pohled na hradbu pevnosti od severu.
Pevnost bývala přístupná v návštěvních hodinách a platilo se zde vstupné. V důsledku eroze útesu, na kterém pevnost stojí, není už památka běžně přístupná veřejnosti. Pár metrů nad pevností je pobřežní silnice R559 s návštěvnickým centrem, restaurací a parkovištěm.
Pavel Semple, 20.2. 2013

Klochán

Klochán (jinak také beehive – včelí úl) je obydlí postavené z kamene nasucho, včetně střechy (stěny se směrem vzhůru zužují, až se zcela uzavřou. Celá stavba má tak podobu včelího úlu). Klochány byly buď obdélného, nebo kruhového půdorysu (někdy měly i doškovou střechu). Kameny v jejich střeše byly nakloněny směrem ven, aby po nich dešťová voda stékala ven, mimo obydlí. Klochánů je na tomto poloostrově dosud velké množství, a to v různých stavech zachovalosti, od zřícenin až po zcela zachovalé, včetně střechy. Kruhové klochány měly lepší vyhlídky na přežití, protože díky kruhovému půdorysu měly větší stabilitu.

Pavel Semple, 19.4. 2013

Historie a popis pevnosti

Pevnost Dunbeg Fort (irsky An Dún Beag) – Malá pevnost se nachází na jižním pobřeží poloostrova Dingle v hrabství Kerry, poblíž vesnice Fahan, přibližně 10 km jihozápadně od města Dingle. Jedná se o kamennou pevnost s hradbou kladenou z kamene nasucho (bez použití pojiva). Podle výsledků archeologického výzkumu se její založení předpokládá někdy na konci doby bronzové, v 8. až 6. stol. př. n. l. Osídlení a využívání pevnosti pak trvalo do 10. stol. n. l. Pevnost byla založena na skalním výčnělku nad mořem, které ji tak poskytovalo přirozenou ochranu ze tří stran. Pouze na severu, ze strany přístupu k pevnosti, kde terén pozvolna stoupá, bylo vyhloubeno pět paralelních příkopů a navršeny čtyři valy. Hlavní ochranný prvek pak tvořila 3 metry silná hradba, postavená z kamene, kladeného nasucho. Vnitřní polovina hradby je starší, vnější byla v průběhu života pevnosti postupně zesilována. V hradbě se nachází brána s klenbou…  číst dále

Pavel Semple, zdroj: Castles & Ancient Monuments of Ireland, The Daily Telegraph, Aurum Press, 2005, 17.2. 2013

Irsko,