Dům čp. 64/III byl postaven při šťáhlavské silnici před rokem 1869 jako pozdně klasicistní stavba. V letech 1869–1904 tu byla správa mirošovských černouhelných dolů. Roku 1909 byla přestavěna podle projektu Bohuslava Ryšavého do podoby zámečku v neorenesančním stylu. Dnes úřadovna Policie ČR.
Fitzova vila
© Milan Caha 04/2011
Graficke pismenko Dům čp. 64/III byl postaven při šťáhlavské silnici před rokem 1869 jako pozdně klasicistní stavba. V letech 1869–1904 tu bylo sídlo správy mirošovských černouhelných dolů. Bývalý ředitel mirošovských dolů Jan Fitz vilu od „svého“ zanikajícího podniku koupil roku 1903 i se zahradou a skleníkem. Po smrti Jana Fitze roku 1907 odkoupila vilu okresní samospráva a roku 1909 ji nechala přestavět na svoje úřadovny podle projektu místního architekta Bohuslava Ryšavého. Budova získala podobu zámečku v neorenesančním stylu. Štukové reliéfy Riegra, Palackého, Havlíčka a Sladkovského na průčelí vytvořil Otakar Walter z Plzně. V době komunistické vlády v ní sídlila Okresní vojenská správa. Dnes je zde úřadovna Policie ČR.

Rokycany  (RO)
    Rokycany