Kostel postavený nad pravým břehem Radbuzy plzeňským měšťanem Vítem Malířem roku 1406 sloužil od počátku 15. století jako hřbitovní. Bývalé chudinské pohřebiště se od 19. století stalo tzv. plzeňským Slavínem s hroby významných občanů města.
Kostel a hřbitov od vstupní brány
© Ivan Grisa 03/2010
Kostel stojí na ostrohu nad pravým břehem Radbuzy, jižně od plzeňského hlavního nádraží. Podél hřbitova prochází výpadovka na České Budějovice, parkování v oblasti je bezplatné. Nejbližší zastávka MHD Mikulášské náměstí (tramvaje 1 a 2, trolejbus 12). Kostel je přístupný při bohoslužbách, které se konají v neděli od 9.30, ve středu od 18.30 a první pátek v měsíci od 18.30

Kostel svatého Mikuláše v Plzni - Východním Předměstí

Stavbu kostela podnikl roku 1406 plzeňský měšťan Vít Malíř, který zde vlastnil vinici. Některé architektonické články napovídají na existenci starší svatyně (kolem poloviny 14. století). Roku 1414 Václav IV. povolil plzeňským zřízení hřbitova kolem kostela. Zde byla pohřbívána městská chudina, později nekatolíci. Kostel prošel několika úpravami (1599, 1739–44, 1800, sakristie 1909). Od josefínského zákazu pohřbívání uvnitř měst se mikulášský hřbitov stal prestižním pohřebištěm významných obyvatel města, dochován bohatý vzorek funerální plastiky z 18.–19. století. Jedním z posledních pohřbených byl Emil, rytíř Škoda (zemřel roku 1900). V severní části hřbitova se nachází hrob Josefa Kajetána Tyla, který v Plzni zemřel. U něj je pohřebiště plzeňských divadelníků a symbolický náhrobek Františka Škroupa, autora hudby písně Kde domov můj? Po roce 1945 areál značně zchátral, kostel byl obnoven v 80. letech 20. století, dnes slouží řeckým katolíkům.

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980, 27.3. 2010

Plzeňský kraj,  Plzeň-město  (PM), Plzeň-Východní Předměstí