Kostel v přechodném stylu mezi pozdní secesí a německou modernou postavili na plzeňském Východním předměstí dominikáni od pražského sv. Jiljí v letech 1912–3 podle projektu Antona Möllera z Varnsdorfu.
Pohled na kostel a faru od severu
© Ivan Grisa 03/2010
Kostel dominuje centru plzeňského Východního předměstí, Jiráskovu náměstí. Parkování v okolí není zpoplatněné. Nejbližší zastávkou MHD je Jedlová na tramvajové lince 1. Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají denně od 18.00, dále v úterý – pátek v 7.00 (mimo letní prázdniny), první sobotu v měsíci od 8.00, každou neděli od 7.30, 9.00 a v liché neděle mimo letní prázdniny i od 10.30.

Kostel Panny Marie Růžencové v Plzni - Východním Předměstí

Dynamicky se rozrůstající předměstí Plzně postrádala počátkem 20. století dostatečně kapacitní kostely, které by uspokojovaly potřeby věřících. Zatímco na jihu města tento problém řešil redemptoristický areál u sv. Jana Nepomuckého (viz heslo), do východní části Plzně, tehdejšího Petrohradu, byli povoláni dominikáni z kláštera u sv. Jiljí na Starém Městě pražském. Ti nechali v letech 1912–13 postavit velký kostel podle projektu Antona Möllera z Varnsdorfu na centrálním náměstí nového předměstí (dnes Jiráskovo), v jeho sousedství velkou faru se zázemím členů řádu, kteří sem byli vysláni, a rozlehlou zahradu, rozkládající se jižně od obou staveb. Provádějícím stavitelem byl pražský Eduard Sochor. Stavbu oficiálně zahájilo posvěcení základního kamene 1. 5. 1912 a zakončilo vysvěcení kostela 30. 10. následujícího roku. Jedná se trojlodní basiliku s příčnou lodí a bočními kaplemi úctyhodných rozměrů: celková délka 55,27 m, největší šířka 24…  číst dále

Ivan Grisa, dle informační tabule na dveřích kostela, 27.3. 2010

Plzeňský kraj,  Plzeň-město  (PM), Plzeň-Východní Předměstí