Současný raně barokní kostel sv. Martina byl postaven v letech 1640-1643 Milotou ze Zástřizl na místě staršího chrámu. Roku 1672 u kostela vznikla i fara. V letech 1920-1922 byl kostel rozšířen o příčnou loď podle plánů architekta Dominika Feye. V kostele jsou dodnes čtyři původní zvony.
Fara s kostelem sv. Martina
© Luděk Vláčil 07/2019
Městys Buchlovice (německy Buchlowitz) leží na jihovýchodní Moravě v okrese Uherské Hradiště ve Zlínském kraji asi 9 km západně od Uherského Hradiště na úpatí Chřibů. Buchlovice mají v současnosti téměř 2500 obyvatel. Leží na silnici I/50 vedoucí z Bučovic přes hřeben Chřibů do Uherského Hradiště. Hlavní dominantou Buchlovic je kostel sv. Martina s přilehlou farou a barokní zámek obklopený parkem.
popis

Kostel sv. Martina vznikl původně jako jednolodní stavba s valenou klenbou. Ve 20. století byla proložena příčnou lodí od uherskohradišťského architekta Dominika Feye. Původní hranolová věž v západním průčelí má od roku 1806 cibulovou střechu, dnes pokrytou měděným plechem. Vnitřní zařízení kostela je barokní a pozdější. Hlavní oltář doplňuje cenná kopie obrazu sv. Martina od Anthonise van Dycka (1599-1641), kterou pořídil malíř Karel Žádník (1847-1923). Boční oltáře Panny Marie a Jana Nepomuckého jsou dílem brněnského řezbáře Ondřeje Schweigla (1735-1812). Soubor jedenácti obrazů jezuitského malíře Ignáce Raaba (1715-1787) pochází ze starého velehradského kláštera. Do zdi chrámové lodi je zasazeno sedm náhrobků se znaky Zástřizlů a Petřvaldů. Tyto náhrobky pocházejí z někdejšího českobratrského sboru, později kaple sv. Alžběty stojící u hřbitova. Kostel má čtyři zvony z let 1519, 1680, 1686 a 1737. V kostele byly původně varhany…  číst dále

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.farnost-buchlovice.uh.cz, wikipedia.org a další, 12.10. 2019

historie

První známá písemná zmínka o Buchlovicích se nachází v listině krále Přemysla Otakara I. z roku 1207. Farnost s kostelem sv. Martina zde vznikla již někdy v 13. století. První zpráva o patronátu pochází z roku 1398. Patronátní právo farnosti patřilo místním zemanům či vladykům a od roku 1540 majitelům buchlovického panství. Kostel byl původně pravděpodobně dřevěný. Nynější raně barokní zděný kostel byl vystavěn na místě původní stavby v letech 1640-1643 Milotou ze Zástřizl. To dokládá nápis vytesaný nad vchodem. Roku 1644 byl kostel vysvěcen olomouckým světícím biskupem Karasem. Téměř 300 let nebyl chrám výrazněji opravován a zůstal ve své původní podobě. Až v letech 1920-1922 byl kostel rozšířen o příčnou loď podle plánů architekta Dominika Feye z Uherského Hradiště. Dne 18. června 1922 chrám po dostavbě znovu vysvětil olomoucký arcibiskup Antonín Cyril Stojan. V interiéru je hlavní oltář s obrazem sv. Martina…  číst dále

Zlínský kraj,  Uherské Hradiště  (UH), Buchlovice