Tretí najväčší goticko-renesančný hradný komplex na Slovensku. Vznikol v 11. storočí na mieste velkomoravského osídlenia. Najvýznamnejší majitel Matúš Čák Trenčianský. Hrad vyhorel 11. 6. 1790. Obnoven ve 20. storočí.
Pohled na hradní jádro z jižního opevnění
Južné opevnenie, palác Zápolských, Matúšova veža

Zoznam majiteĺov Trenčianského hradu

* Bolesław I., chrabrý (1001–1018) * Michael (1193–1195 Trenčiansky župan) * Stoysa a jeho brat (1208 hradný kapitán) * Lodomerius (1240 Trenčiansky župan) * Bogomir (1241–1244 Trenčiansky župan) Členovia rodiny Csák: * Štefan Csák (1275 Trenčiansky župan, syn Matúša I. Csák) * Peter Csák de Trencsén (otec Matúša III.) * Matúš III. Csák (1296–1321) * Štefan Bohemus zo Šternbergu (1321, synovec Matúša III. Csák) Kráľovská rodina Anjou a vysoko postavení šľachtici, ktorí boli súčasťou dvora Anjou: * Karol I. Robert Anjou * Ľudovít I. Veľký Anjou * Mária Anjou * Nicolaus Uljaki (1352–1357) * Peter Cudara z Onodu (1373–1375) * Juraj Bebek z Pelsöci (Plešivec) Kráľovské rodiny Luxemburg, Habsburg a ich rytieri: * Ctibor zo Ctiboríc starší do 1414 (1391–1401, 1409–1418) * Ctibor zo Ctiboríc mladší od 1414 * Žigmund Luxemburg(od 1386) * Prokop a Jošt Luxemburský * palatín Štefan Lackfi z Čakovca(Csákktornya) do 1392 * Barbora Celjská (1424–1439, manželka Žigmunda Luxemburg) * Ladislaus z Garai * Alžbeta Luxemburg (1439, dcéra manželského páru Žigmund a Barbora) * Albrecht V. von Habsburg (manžel Alžbety Luxemburg) * Ulrich II. (Cilli-Celjský) (1439–1454, Alžbetin bratranec) Kráľovská rodina Jagello a Corvinus: * Vladislav Jagello (1441) * Ján Hunyadi (1454–1456) * Ján Jiskra z Brandýsa (do 1470, bol v službách Alžbety Luxemburg) * Matej Korvín (Corvinus) (1458–1475) * František z Hája (?1468–1475, vodca "Čierneho pluku" Mateja Korvína) * Margita Gyulay (vdova po Františkovi z Hája) – do 1477 Rodina Zapolya: * Štefan Zápolya (1475–1499) * Hedwiga Tešínska (Jadwiga Zapolya, Jadwiga Cieszyńska dcéra Przemysława II. Cieszyński, manželka Štefana Zápoľského, Zápolya) * Ján Zápolya (do 1528, syn manželského páru Štefana Zapolya a Jadwiga Cieszyńska) Rodina Thurzo a dcéry Margity Séczy: * Alexius Thurzo (1534–1543) a Magdalena Székely von Ormoszd (1543–1549) * Nicolaus II. von…  číst dále
Vladimír Pinďák , 21.6. 2009
historie

Hrad leží na skalnatém výběžku vápencových Strážovských vrchů nad městem v nadmořské výšce 339 m n. m. Hrad zaujal místo staršího refugiálního sídla z 9. století, respektive jeho nevyšší severní část a k jeho prvotnímu opevnění bylo využito původního valu. Je zmiňován na přelomu 12. a 13. století v kronice Gesta Hungarorum od neznámého autora pod jménem Trusun. Nejdříve byla postavena (v 11. století) čtyřapsidová rotunda a také čtvercová obytná čtyřpodlažní věž o rozměrech 8x8 metrů, která se v jádru hradu dochovala dodnes. Věž byla zakončena cimbuřím a nesla také vysazený dřevěný ochoz, jednotlivá patra měla trámové stropy. V roce 1241 hrad odolal obléhání Mongolů. V dalším období pak byl hrad opevněn zdí, která vymezila čtyřúhelný areál o rozměrech cca 40x38 metrů s věží v centru. Po polovině 13. století byl věž zvýšena o další tři patra a byly zesíleny její zdi, schodiště vedlo v síle obvodového…  číst dále

Ivka (M. Plaček, M. Bóna: Encyklopedie slovenských hradů, Libri, Praha 2007), 17.8. 2009

Další texty historie

Půdorys místa

Půdorys s vývojovou analýzou, 1) 11. až 12. století; 2) 13. století; 3) začátek 14. století; 4) druhá polovina 14. století, 5) první třetina 15. století; 6) první třetina 16. století; 7) druhá polovina 16. století; 8) 17. století
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Slovensko, Trenčiansky,