Hradby založené před r. 1224 obsahovaly 3 brány. Na pozd. gotické a renesanční zesílení navázalo v r. 1629 vybudování barokní fortifikace. V l. 1666-86 zesílení bastionů. V l. 1800-38 bylo opevnění zbořeno a zaveženo. Dochován je krátký úsek hradby.
Krátký úsek hradby na jihovýchodě obvodu města
dnes tvoří zároveň ohrazení areálu minoritského kláštera
Opava – hlavní zemské město českého Slezska – byla opevněna již v 1. třetině 13. století. Opevnění prošlo dlouhým vývojem od raně gotických hradeb, přes pozdně gotickou a renesanční renovaci až po barokní bastionový fortifikační systém. Opava měla tři hlavní brány: Jaktařskou, Hradeckou a Ratibořskou. Žádná z nich již neexistuje. Byly zbořeny ve 30. letech 19. století. Na místě jejich předbraní vznikla náměstí Osvoboditelů, Republiky a Svobody. Podobně neexistují již ani hradby a hradební příkopy. Na místě hradebního okruhu a příkopů byly vysázeny okružní sady. Jediný malý zbytek hradby je zachován na východním obvodu města.

Opavské městské hradby

Město Opava bylo opevněno již před rokem 1224. Velké škody opavské hradby utrpěly za vpádu Mongolů v roce 1241. V roce 1253 hradby odolaly Rusům a Polákům (vojskům Daniela Haličského a Vladislava Opolského). Opavu tehdy uhájil Beneš z Benešova. Opava odolala, avšak její okolí bylo zcela zpustošeno. Gotické hradby obkroužily město v poměrně pravidelném oválu. Do města se vstupovalo 3 branami a jednou fortnou : na západě byla situována brána Jaktařská (na památku této brány byla pojmenována ulice U Jaktařské brány), na jihu stávala brána Hradecká (dnes Ostrožná ulice), na severovýchodě ratibořská brána (v koutě Dolního náměstí) a Mlýnská fortna na severním obvodě hradeb ( Kolářská ulice). V letech 1428 a 1431 procházela Opavskem husitská vojska a v roce 1486 se Opava postavila proti králi Jiřímu z Poděbrad. V rámci pozdně gotického a renesančního zesílení hradeb vznikly před Jaktařskou a Hradeckou branou…  číst dále

Moravskoslezský kraj,  Opava  (OP), Opava