Zámek má bohatou stavební historii byl několikrát opravován a přestavován po poškození a vypálení. Poslední úpravy zámku byly provedeny majiteli rodinou Nosticů, ve druhé polovině 19. století Dnes je v zámku Okresní muzeum Sokolov.
© Luděk Pitter 05/2004
Zámek se nachází ve středu města, jen kousek od náměstí. Tvoří jej patrová čtyřkřídlá budova s uzavřeným nádvořím a čtyřmi nárožními věžemi. Střed nádvoří zdobí kašna. Zajímavé je, že jeho severní věže jsou válcovité a jižní věže hranaté s okrouhlou spodní části. Na jižní straně je balkón s malým portálem. Nad hlavním portálem je nosticovský erb. Vnitřní dvůr s arkádami. Současná podoba zámku je z poslední klasicistní přestavby z roku 1805. V zámku sídlí od roku 2003 Krajské muzeum Sokolov. Muzeum je specializované na hornictví a návazné výroby.
7.5. 2004
historie

Na místě dnešního zámku již ve 13. stol. s největší pravděpodobností stála vodní tvrz. V době kdy se pánem Sokolova stávají Šlikové byla tvrz ve druhé polovině 15. stol. přestavěna na hrad se čtyřmi nárožními věžemi. Po bitvě na Bílé hoře bylo panství Šlikům zabaveno a prodáno Nosticům. V roce 1648 byl hrad vypálen Švédy. Protože hrad byl prakticky zničen rozhodl se jeho tehdejší majitel Jan Hartvik Nostic pro přestavbu na pohodlnější panské sídlo. K přestavbě došlo v letech 1659 – 1663. Později v první polovině 18. stol. bylo okolí zámku upraveno na zahradu podle francouzských způsobů. Koncem 18. století byl zámek v průběhu válek opět poškozen, proto je na počátku 19. stol ( 1800 – 1805) nechal hrabě Bedřich Nostic opravit v klasicistním stylu. K posledním úpravám zámku došlo ve druhé polovině 19. stol., kdy věže dostaly stanovou střechu. Nosticové vlastnili zámek až do roku 1945. Poslední generální oprava zámku byla provedena…  číst dále

otvíračka

celoroční provoz středa - neděle, 9.00 - 12.00 a 13.00 -17.00 zavírací dny: pondělí a úterý