Kamenný jednoobloukový most s neurčitým datem vzniku. Most dnes stojí mimo koryto Březového potoka na místě, kde vedla prastará obchodní stezka ze Strakonic do Horažďovic.
Žižkův most
Kamenný jednoobloukový most, který byl postaven přes původní koryto Březového potoka byl pojmenován jako Žižkův most. Proč tento název dostal, není nikde písemně podloženo. Snad se tak usuzuje ze zápisu v katovické kronice, která byla psána od roku 1883 a kde je zapsána domněnka, že tento most vybudoval Jan Žižka z Trocnova, když táhl krajinou v roce 1420 z Plzně do Tábora a u Sudoměře slavně zvítězil nad několikanásobnou přesilou. Pravděpodobnější je, že most byl vystavěn za krále Vladislava II. (1471–1516), který Katovicím povolil vybírat poplatky z dobytka hnaného na prodej do Němec. Další varianta je, že most byl postaven v 17. století, kdy kolem Katovické hory vedla přes Březový potok obchodní stezka ze Strakonic do Horažďovic. Most je dnes mimo koryto potoka, neboť ve dvacátých letech 20. století byla provedena regulace toku potoka blíže k úpatí Katovické hory, a tak byl nedaleko postaven malý železobetonový můstek se zábradlím. POZOR! Na některých mapách KČT 68 je most nesprávně umístěn asi 100 m od současného můstku a ještě ke všemu je značka přímo na Březovém potoce. Půjdete-li od Katovic, můžete jej snadno přehlédnout a prodírat se sporadicky prošlapanou cestou kopřivami právě směrem k tomuto nesprávnému místu, jako mnoho lidí před Vámi (včetně mě :-).
JC (čerpáno z cedule u místa), 29.7. 2010

Jihočeský kraj,  Strakonice  (ST), Horní Poříčí