Původně románský kostel (1220–40?), poprvé připomínán 1365. Farnost zanikla za reformace, obnovena 1857, dnes spravována z Vimperka. Kostel upraven ve 2. pol. 17. stol. a v 19. stol. (prodloužena loď, snížena věž). Západně od něj barokní fara.
Kostel od jihozápadu
© Ivan Grisa 07/2009
Kostel stojí na severní straně nicovské návsi, asi 100 m nad silnicí II/145. Na návsi lze parkovat, u odbočky ze zmíněné silnice se nachází i autobusová zastávka. Ideální východisko pro túru přes Královský kámen (viz heslo) na Kašperk a do Kašperských Hor.
Do kostela lze nahlédnout ze západní předsíně (nabízí se i pokladnička), přístupný při bohoslužbách každou první sobotu v měsíci od 16.00.
Ivan Grisa , 7.7. 2009

Kostel svatého Martina v Nicově u Stach
    Původně románský kostel pravděpodobně z let 1220–40, poprvé se písemně připomíná roku 1365. Farnost zanikla za reformace, lokálie byla zřízena roku 1787, samostatná fara o 80 let později, dnes spravována z Vimperka. Kostel barokně upraven ve druhé polovině 17. století, v polovině 19. století byla prodloužena loď, a o patro snížena věž. Západně od něj barokní fara s malovanou fasádou.
    Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., str. 93, Academia 1978, 7.7. 2009
    Jihočeský kraj,  Prachatice  (PT), Nicov