Zbytky tvrze z 15. stol. dochované na malém ostrůvku v podmáčené louce zámeckého parku, romanticky upravené v 19. stol. do siluet zámeckého pána a paní.
Pohled na tvrziště od jihu
Zbytky tvrze se nacházejí v zámeckém parku na okraji obce. Z tvrze se dochovalo jen severovýchodní nároží stojící na malém ostrůvku v bažinatém terénu. Zřícenina byla romanticky upravena. Na gotické zdivo byla vystavěna nová nadezdívka s lomenými okenními otvory. Konce zdí jsou upraveny do obrysů zámeckého pána a paní.
Václav Hájek, 9.12. 2005
historie

Ves samotná byla zmíněna poprvé roku 1405, během 15. století byla rozdělena mezi více majitelů. Tvrz byla postavena snad někdy v průběhu 15. století. Jediná zmínka o kladrubské tvrzi pochází z roku 1598, kde je již zmiňována jako pustá a ves patřila k panství Střela. Znovu se stala samostatným statkem až v 18. století, kdy zde byl postaven barokní zámek.

Další texty historie

přibližný terénní náčrt