Původní tvrz ze 14. stol. přestavěna barokně na přelomu 17. a 18. st. Empírové úpravy z roku 1800. Kaple přistavěna r. 1846. Za zámkem původně bývala francouzská zahrada. Za majitelů v druhé pol. 20. stol. (Státní statek) zámek značně utrpěl.
Zámek Tažovice - severní průčelí
Obec Tažovice, místní část obce Volenice, se nachází 12 km jihozápadně od Strakonic a 12 km jihovýchodně od Horažďovic. Obcí nevede žádná turistická stezka, prochází jí ale cyklosteska 1069 Horažďovice - Hoslovice. Zámek se nachází v centru obce, nedaleko od křižovatky místních komunikací vedoucích do Volenic a Ohrazenice. Veřejnosti je nepřístupný.
popis

Zámek je dvoukřídlý, vystavěný v půdorysu L. Obdélníková zámecká křídla jsou jednopatrová. Fasády členěny pilastry. Uprostřed zámeckého nádvoří stojí kašna, pocházející z roku 1688. Zámecká zahrada se skládala ze tří částí. Z části okrasné, užitkové a ze štěpnice. Okrasná zahrada třístupňová, doplněná sochami s mytologickými tématy a barokním altánkem, v současnosti značně poškozeným. Sochami, pocházejícími z 18. stol. je rovněž zdobena zeď na nádvoří, která však pochází ze století devatenáctého.

historie

Ves Tažovice i s tvrzí jsou prvně písemně doloženy roku 1360. Koncem 17. a poč. 18. stol. tvrz přestavěna na barokní zámek. Při další přestavbě v roce 1800 došlo k empírovým úpravám a v roce 1846 pak přistavěna kaple Panny Marie. Okolo zámku byla v průběhu 18. století založena barokní zahrada francouzského typu. V druhé polovině 20. stol. byl zámek ve vlastnictví Státního statku a došlo k značnému poškození jak zámku, tak zámecké zahrady.

Další texty historie
Jihočeský kraj,  Strakonice  (ST), Tažovice