Moje místa 0
Vodoléčebné lázně nad levým břehem Bíliny (Bělé) pod horou Bořeň vznikly v 16. století. Roku 1855 založen park. Současné budovy z let 1782–1900, většinou dle projektu arch. Sablicka. Po roce 1990 úpadek, dosud nepřekonaný.
Lázeňský dům z nádvoří stáčírny
© Ivan Grisa 10/2009
Graficke pismenko Lázně Kyselka najdeme jižně od vlastního města Bíliny. Obklopuje je rozsáhlý krajinářský park, přecházející do dubin masivu Kaňkova, který odděluje bělské údolí od zdevastovaného prostoru uhelného velkolomu. Na protějším břehu dominuje skalnatá hora Bořeň s dalekými výhledy (z Kyselky po zelené značce).
Od silnice I/13 lze odbočit na okraji města, přímo u lázní zastavují osobní vlaky Ústí n. L. - Most. Z rychlíkové stanice Bílina pěšky asi 1,5 km. U lázní najdeme i koupaliště a sportovní areál.

Lázně Bílina Kyselka
    Léčebných vlastností pramene, vyvěrajícího nad levým břehem říčky Bělé (od roku 1945 Bíliny), se začalo využívat od 16. století. Po zničení lázní za třicetileté války došlo k jejich postupné obnově, která nabrala na intensitě díky působení lobkovického lékaře Franze Ambrose Reusse (1761–1830) a jeho syna Augusta Emanuela (1811–1873), které připomíná pomník nad nádvořím stáčírny. Roku 1782 vznikly nejstarší dodnes dochované budovy (rotunda nad

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977, 17.10. 2009