Hrad založil Václav I. po r. 1230. R. 1421 obléhán pražskými husity. R. 1595 odkoupen městem Most. Za 30leté války opevněn, v l. 1651–3 hrad na žádost města zbořen. Dnešní umělá rekonstrukce hradu s využitím zřícenin vznikla v l. 1879–1900.
Hrad Hněvín - Letecký snímek
První zmínka o Mostu je v Kosmově kronice k roku 1040. Václav I. postavil na vrchu Hněvín hrad a osadu pod hradem povýšil na město. Věž hradu byla dokončena v září roku 1900 na ruinách hradu původního, zbořeného po vpádu Švédů do Čech. Dnes naleznete na místě hradu restauraci, hvězdárnu dr. Antonína Bečváře (zřízena r. 1972 ve východní věži, pův. hradní kaple), hrad slouží také jako hotel. Z hradní věže s krytým ochozem je dobrá vyhlídka na Mosteckou pánev, Krušné hory a České středohoří.
redakce webu, 30.12. 2002
historie

Královský hrad Most byl postaven na vrchu Hněvině (do 19. století Zámecký vrch – Landeswarte) za Václava I. v l. 1237 až 1248, v době, kdy došlo k přemístění hradské správy z Bíliny do Mostu. Archeologickým výzkumem v l. 1970–1975 bylo zjištěno, že před vznikem mosteckého hradu bylo na vrchu slovanské sídliště. Jedinou podobu hradu zobrazila Willengergova rytina z r. 1602 a některé archivní doklady z doby třicetileté války. Podle rytiny byly největšími objekty hradu velká čtyřboká věž a dlouhý jednopatrový hradní palác. Vlastní hradby byly vyztuženy skalními výstupky. V souvislosti s vybudováním královského hradu došlo v polovině 13. století k postupnému vývoji královského města Mostu, které vyrostlo v politické a hospodářské středisko obdařené výsadami českého panovníka. Město se vyvinulo z původní trhové osady, která se připomíná již v r. 1040 jako Gnewin most. Další zpráva je z r. 1207, kdy…  číst dále

Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Střední Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1984, 22.2. 2009

Ústecký kraj,  Most  (MO), Most