Bartošovický mlýn při Dolním rybníce na severním okraji obce. V r. 1828 přešel ze šlechtických rukou do majetku rodu Böhmischů. V l. 1884-89 přestavěn. Roku 1928/29 vyhořel a byl přestavěn. Náhon napájen vodou z Odry. Mlýn je kulturní památkou.
mlýn od severovýchodu
© Jan P. Štěpánek 05/2008
Graficke pismenko Bývalý mlýn nad soutokem řeky Odry a Bartošovického potoka na severním okraji obce Bartošovice na Novojičínsku. Komplex mlýna a náhonu se nachází mezi řekou Odrou a Dolním bartošovickým rybníkem. Mlýn byl poháněn doposud existujícím a fungujícím náhonem, který začínal stavidly na Odře a ústil do potoka pod mlýnem.
Areál bývalého vodního mlýna v Bartošovicích spolu se souborem drobných vodohospodářských staveb byl vyhlášen nemovitou kulturní památkou.
Mlýn je v soukromém vlastnictví.

historie

Soustavy menších i větších vodních děl v podobě rybníků, přehrazování potoků, výkopy náhonů a kanálů a výstavba mlýnů byly v krajině Poodří, respektive obce Bartošovice budovány již od konce 15. století a je spjato s mnoha šlechtickými držiteli tohoto kraje. Přesné datum výstavby mlýna v Bartošovicích není známo. V roce 1828 přešel areál mlýna z rukou majitelů panství Meinertů do vlastnictví mlynáře Ignáce Bönische. V letech 1884 – 89 byl mlýn

Jan P. Štěpánek dle info na místě, 8.2. 2009