hrad Moravskoostravský hrad

Na Zámčiskách, Zámčiska
Zaniklý správní hrádek (dvorec) olomouckých biskupů v západním nároží městských hradeb. Založen patrně ve 2. pol. 14. století, zaniká na přelomu 15. a 16. století. Později areál hřbitova a zaniklé kaple sv. Lukáše postavené v l. 1729–40 a zbořené r. 1894.
Hlavní obrázek místa
Pohled na archeologické naleziště na ul. Puchmajerova, které bylo objeveno při rekonstrukci kanalizace na této ulici.
Graficke pismenko Zaniklý správní hrádek, biskupský dvorec, olomouckých biskupů v Moravské Ostravě. Hrad, který byl vystavěn v západním rohu městských hradeb, i morový hřbitov a kaple sv. Lukáše, které jej nahradily, v zástavbě historického jádra zcela zanikly. Poslední stopy setřel přelom 19. a 20. století, který se nesl v duchu proměny Moravské Ostravy v moderní velkoměsto.
Areál biskupského hradu a pozdějšího hřbitova s kaplí sv. Lukáše se rozkládal v prostoru současného obchodního domu Rozvoj na nároží ulice Zámecké a Puchmajerovy. Právě název ulice Zámecké je jedinou upomínkou na existenci někdejšího sídla.

Historie zaniklého biskupského hradu a morového hřbitova s kaplí sv. Lukáše
    Moravská Ostrava jako město se poprvé z mlhy minulosti vynořuje na počátku 2. poloviny 13. století. Lokace nového města je dílem významného kolonisty, olomouckého biskupa Bruna ze Schauenburku. Nedávné archeologické výzkumy v prostoru centrálního Masarykova náměstí dokázaly, že osídlení prostoru centra Moravské Ostravy existovalo již před tímto datem a lze je spojit s hospodářským zázemím nedalekého hradiště na Landeku. Osídlení tvořila patrně

Jan P. Štěpánek s využitím K. Kuča: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 2000, 16.1. 2008

Lokace a popis biskupského hradu
    Biskupský hrad zaujal polohu v západním nároží městských hradeb. Tato poloha byla dána spíše provizoriem mladšího založení sídla, neboť výhodnější a strategičtější polohu na východě již v minulosti zabral církevní okrsek u kostela sv. Václava. O pozdějším založení hradu než města vypovídá i skutečnost, že hrad byl přistavěn ke stávající hradbě a nijak její obvod nenarušil. Areál hradu byl tvořen obdélným prostorem cca 30 x 50 m. Oproti samotnému

Časová osa

ve druhé polovině 13. století
    Poprvé zmíněna Moravská Ostrava jako město.
    1276
    V závěti Bruna ze Schauenburku zmíněno to, že území Moravské Ostravy pouze kolonizoval, nikoliv založil.
    ve druhé polovině 14. století
    Vystavěn v západním nároží kamenných městských hradeb biskupský hrad, který sloužil jako správa stolních statků olomouckého biskupství na Ostravsku.
    1446
    Moravská Ostrava se uvádí jako hrad.
    1466
    Moravská Ostrava se uvádí jako „propugnaculum“.
    1484 - 1491
    Posledním písemně známým biskupským ostravským hejtmanem Laurin z Chřenovic.
    koncem 15. století
    Hrad patrně přestal sloužit svému účelu a byl buďto přestavěn nebo zcela zanikl.
    1538
    Daroval biskup Stanislav I. Thurzo svému hukvaldskému úředníku Kryštofu Foglarovi ze Studené Vody dům v centru města, který stával na místě bývalého hradu.
    Na místě bývalého hradu postavena kaple sv. Lukáše.
    Kaple sloužila jako školní kostel německé reálky.