Zaniklý objekt tzv. Německého domu na náměstí Dr. E. Beneše. Vystavěn r. 1895 ostravskými Němci podle projektu arch. F. Neumanna ve slohu tzv. zaalpské renesance. V r. 1945 byl objekt z režného zdiva jako odplata zbořen. Dnes nezastavěná plocha.
celkový pohled do míst zaniklého Německého domu od paláce Elektra
© Jan P. Štěpánek 03/2007
Graficke pismenko Dnes již minulostí je někdejší významná dominanta moravskoostravského náměstí Dr. Edvarda Beneše tzv. Německý dům. Jeho budova stávala svou hlavní frontou do Nádražní ulice, v místech, kde je dnes nezastavěná plocha mezi Českou spořitelnou (bývalou Moravskoostravskou spořitelnou) a zavřeným obchodním domem Ostravica-Textilia. Německý dům byl postaven, aby poukázal na národní jednotu ostravských Němců na konci 19. století. Na tuto skutečnost však tato nádherná budova z režného zdiva podle projektu místního architekta Felixe Neumanna také doplatila. Nenávist českého národa k okupantům po válce si vynutila zničení symbolu Němců v Moravské Ostravě, jehož právě ...
Jan P. Štěpánek podle J. Vybíhal: Zrození velkoměsta (Architektura v obraze Moravské Ostravy 1890 - 1938), ERA, Šlapanice 2003, 3.3. 2007

historie

Málokdo ví, že na trávnaté ploše dnešního nám. Dr. Edvarda Beneše kdysi stávala jedna z dominant města, známá pod názvem Německý dům. Budova měla sloužit ke kulturním, společenským a politickým aktivitám Němců. Když v roce 1894 dostavěli Češi svůj Národní dům (dnešní Divadlo Jiřího Myrona) přikročili Němci ke stavbě svého domu (Poláci dostavěli Polský dům roku 1907). Projekt vypracoval architekt Felix Neumann ve slohu tzv.nizozemské renesance a

www.mmo.cz - deník Ostravská radnice 05/2003; lj, 23.2. 2007