Hrady.cz
Terénní náznaky po tvrzi pravděpodobně založené již ve 14. stol. při jihovýchodním okraji rybníka. Dodnes se dochovalo ploché tvrziště, porostlé křovím a stromy, oválného tvaru, velikosti 20 x 24 m, bez jakýchkoliv zbytků zdiva.
Tvrziště
Pohled od severu - před tvrzištěm dno vypuštěného rybníka
© Luděk Pitter 04/2006
Graficke pismenko Tvrziště ve vsi Lomec se nachází při jihovýchodním okraji v současné době vypuštěného rybníka, který najdete na křižovatce místní komunikace Lomec - Loreta, která tvoří západní hráz rybníka a místní komunikace Lomec - Luby, která tvoří severní hráz rybníka. Jako orientačním bod může sloužit zvonička, která se nachází v místě křižovatky. Tvrz, snad již ve 14. stol., stávala na břehu rybníka, který ji chránil od západu a z ostatních stran byla chráněna vodním příkopem, který je již v některých místech nezřetelný. Vlastní tvrziště o velikosti přibližně 20 x 25 m je dnes zarostlé dřevinami, ploché, bez jakýchkoli zbytků zdiva. V vsi Lomec je písemně ...
27.10. 2006

historie

Lomec je poprvé připomínán za Karla IV, roku 1358, který jej daroval bratrům z Rožmberka. Pozdější majitelé byli z rodu pánů z Velhartic. Koncem 15. stol. patřil bratrům Petrovi a Mikuláši z Lub. Počátkem 16. stol. byl Lomec připojen ke klenovskému panství, tvrz byla opuštěna a zpustla. V polovině 16. stol. koupil Lomec Jan Vidršpergár na Mutěníně a obnovil tak samostatný dvůr Lomec. V té době je také vzpomínána tvrz, nelze však určit zda se

L.P. (Úlovec Jiří, Hrady, zámky a tvrze Klatovska, Libri, 2004, str. 134), 27.10. 2006