Zámek vznikl z tvrze kolem r. 1382. Nejvýznamnějšími majiteli byli od konce 14. stol. vladykové Kaničtí z Čachrova. Zřejmě ještě Kaničtí přestavěli tvrz v druhé pol. 17. stol. na čtyřkřídlý barokní zámek. V r. 1870 byl zámek zmodernizován.
Na místě, kde dnes stojí zámek stávala již počátkem 14. století tvrz, kterou měl v držení Děpolt z Rýzmberka, jež zde sídlil v r. 1325.
V 16. stol. vladykové kaničtí z Čachrova upravili kanickou tvrz a přestavěli ji na renesanční zámek. V dnešních dobách bez užitku chátrá a zámecká zahrada zarůstá. V minulém ražimu byl objekt používán jako školka.
28.5. 2002

Poslední šlechtičtí majitelé - Baroni z Pergeru
    Laurenz Perger byl povýšen do rytířského stavu v roce 1815. V té době získal rod statek a zámek Kanice u Domažlic. V roce 1915 byl Rudolf Perger (* 1869) povýšen do stavu svobodných pánů. V Kanicích, které patřily rodu do konce druhé světové války, postavil českou školu. Rudolf von Perger byl milovník a znalec hudby, vydal „Dějiny Společnosti přátel hudby ve Vídni“ a několik publikací věnovaných Vídeňské

Modrá krev, Mašek Petr, nakl. Mladá fronta 2003, 5.12. 2003
    Kanice - historie zámku
    Ves Kanice je poprvé spolehlivě doložena v r. 1325, kdy byl jejím majitelem Děpolt z Rýzmberka. Pravděpodobně on nebo jeho nejbližší potomek vybudovali nad Kanicemi menší hrad, který nazvali na paměť svého rodu Nový Rýzmberk. Hrad se však od počátku 15. století většinou nazýval Netřeb podle jména vrchu, na němž stál. Až do druhé poloviny 15. století sloužil jako sídlo držitelů kanického statku, mezi jehož

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku (IV – Západní Čechy); Bělohlávek, Miloslav, Dr., Fiala, Zdeněk, prof. Dr. DrSc., Hosák, Ladislav, prof. Dr. DrSc., Pavel, Jakub, Doc. Dr. DrSc., Janáček, Josef, Dr. DrSc., Kotek, Ludvík, prom. hist.;, 16.9. 2003
    Plzeňský kraj,  Domažlice  (DO), Kanice