Zříceniny hradu, založeného snad před r. 1350 Buškem II. z Velhartic. V pohraniční válce s Bavory r. 1475 dobyt, vypálen a pobořen. Kolem r. 1500 patrně obnoven. Definitivně zpustl po r. 1524. Dochovány zříceniny obytné věže, brány, bašt a hradeb.
Uvnitř paláce
Asi 5 km od Kdyně se v cháněné krajinné oblasti nacházi zříceniny hradu Nový Herštejn. Z Kdyně se vydejte po žluté turistické cestě. V Podzámčí se vydejte po červené, která vás zavede přímo na hrad. Je to krásné klidné místečko.
28.5. 2002

Zřícenina hradu je přístupná v libovolné době.

28.5. 2002

historie

Gotický hrad Nový Herštejn stával na nápadném, dnes zalesněném kopci u Kdyně, který spolu s Branišovským hvozdem je součástí Klatovského předhoří. Samotný kopec souvisí s Branišovským hvozdem pouze na jižní straně, kdežto na ostatní strany je příkrý. Vlastní vnitřní hrad byl postaven na temeni kopce a kolem něho bylo rozsáhlé podhradí v podobě nepravidelného trojúhelníka, který směřoval vrcholem k severní straně a otupeným nárožím k jihu. Podhradí samo bylo chráněno vnitřní zdí a hlubokými příkopy i valy; ty mu chyběly pouze na jihovýchodě, kde byla v prudkém svahu pod hradbou vstupní cesta.

Další texty historie

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek