Dřevěné hradby s dvěma branami postaveny r. 1406. Po hus. válkách obnoveny po r. 1445. Od r. 1495 stavěny kamenné hradby s baštami. Definitivní podoba za Pernštejnů po r. 1526. Po r. 1865 hradby rozebírány. dnes stojí cca 300 m hradeb a dvě bašty.
severovýchodní nárožní bašta městského opevnění
© Jan P. Štěpánek 11/2009
Graficke pismenko Novým lákadlem pro turisty v Prostějově je unikátní malba na jižní stěně hradeb v ulici Školní. Malba znázorňuje bývalé domky gettha, které právě v těchto místech stávaly. Nápad Josefa Dekastello uskutečnil výtvarník Tomáš Vincenec za přispění prostějovského Okrašlovacího spolku. Slavnostní odhalení bylo uskutečněno 10.10.2012.
Ivo Rozehnal , 11.10. 2012

Prostějov-hradby
    Nejstarší zpráva o hrazení města Prostějova pochází z r. 1406. Tehdy bylo město uzavřeno dřevěnými hradbami s dvěma branami-Selskou a Soukenickou(později Vodní a Olomouckou). Ty ležely při hlavní cestě na Brno a Olomouc. Město tehdy čítalo asi 60 domů. Dřevěné opevnění bylo poničeno r. 1423 husitským vojskem a následně r. 1431 vojsky markraběte Albrechta. Po těchto krutých dobách se město znovu opevňovalo. V l. 1438-39 byly obnoveny původní