Areál bývalého kopřivnického dědičného fojtství. První zmínka z roku 1567. Proslavilo se díky svému rodákovi I. Šustalovi, který zde založil dílnu na výrobu kočárů a bryček, která se vyvinula až v automobilku TATRA. Dnes sídlo regionálního muzea.
muzeum Fojtství
pohled od hlavní silnice na budovu bývalého fojtství
© Jan P. Štěpánek 05/2006
Graficke pismenko V jihozápadní části města Kopřivnice, ležící 5 km jižně od města Příbora, při hlavní silnici z centra Kopřivnice do Štramberka, se rozkládá velmi zajímavý a architektonicko-historicky cenný komplex tzv. dědičného kopřivnického fojtství, dnes sídlo a expozice muzea Fojtství. Sláva zdejšího fojtství je spjata s Ignácem Šustalou (1822 – 1891), který právě zde na fojtství narodil a založil zde v roce 1850 menší dílnu na výrobu kočárů a bryček. Z této malé dílničky se později vyvinul slavný kopřivnický průmysl završený vznikem a existencí automobilky TATRA (více v historii fojtství). V současnosti je areál fojtství se zděnou hlavní ...

Popis kopřivnického Fojtství
    Původní budova fojtství byla patrně stavbou dřevěnou s kamennými klenutými sklepy, z nichž jeden se dochoval do současnosti. Stará budova byla v roce 1789 přestavěna Jakubem Šustalou a tuto novou podobu si fojtství udrželo až do dneška. Jedná se o 26 m dlouhý a 15 m široký objekt s mansardovou střechou. Vstupní síň je rozdělena na dvě přibližně stejné části. Ve východní části měl fojt svůj byt, který se skládal z kuchyně, representačního pokoje

Jan P. Štěpánek, texty J. Tichánka, 14.6. 2006
    Historie kopřivnického Fojtství
    O dědičném kopřivnickém fojtství se dozvídáme poprvé z písemné zprávy z roku 1567, kdy byl fojtem jistý Bartoloměj. O celkovém postavení kopřivnického fojta nás informuje urbář hukvaldského panství z roku 1581. V roce 1695 se nedaleko fojtství, na stráni Bílé hory u Váňova kamene, konal velký tábor vzbouřených sedláků z třiceti vesnic hukvaldského panství. Povstání mělo úspěch neboť se sedláků zastal i císař Leopold I. Již k roku 1708 se

EXPOZICE
    V hlavní budově fojtství návštěvník nalezne nové expozice věnované Ignáci Šustalovi a počátkům budoucí továrny TATRA, dále zde nalezne ukázku typických krojů moravského lidového folklóru Velký prostor je zde věnován staré Kpřivnici. Zajímavou částí je i expozice přibližující některé význačné archeologické nálezy z Kopřivnice a jejího nejbližšího okolí. Jmenovitě nálezy z průzkumu sídliště lidu lužických popelnicových polí u Šutyrovy studánky a