Kříž, který se nachází na turistické trase vedoucí k hradu Starý Jičín.
Celkový pohled na kříž
Graficke pismenko Ke kříži dojde návštěvník po turistické značce, která vede k hradu Starý Jičín. Tento kříž nebo spíše jeho předchůdce je zakreslen na mnohých vyobrazení hradu Starý Jičín. Mezi ta nejstarší patří vyobrazení na vedutě hradu z roku 1671. Pár kroků za křížem na cestě (kterou dojde návštěvník tohoto místa k tzv. předsunutému opevnění hradu Starý Jičín), jsou ve skalnaté cestě dva „otisky“ ke kterým se vážou různé legendy a pověsti.
Miroslav BITTER, 16.1. 2007

Kříž pod St.Jičínem
    Starojičínský farář míval pravidelné vidiny. Vždy mu bylo uloženo postavit na jednom místě pod hradem kamenný kříž. Rozhodl se proto k činu. Najal dělníky a ti při hloubení základů nalezli dvě lidské kostry. Jedna byla vznešeného původu, neboť prý měla zlaté prsteny a na krku zlatý kříž. Farář ostatky pohřbil na hřbitově a přišel o vidiny ve spánku. Kříž na tomto místě stojí napamátku tohoto skutku.
    IvoR2006-z knihy Moravskoslezské pověsti (J+J Poláškovi 2000), 23.6. 2006
    Čertovy otisky
    Na kamenité cestě, která vede ke starojickému hradu, asi 20 kroků za křížem, jsou ve skalnaté cestě dva otisky. Jsou prý to otisky čertova kopyta a hlavy. K těmto dvěma otiskům se pojí tato pověst: Kdysi za dávných dob pořádal kníže, sídlící na starojíckém hradě, velikou hostinu. Najednou se rozzuřila nad krajem veliká bouře. V této bouři – již bylo pozdě v noci – přijel do hradu nějaký bohatý šlechtic a žádal o pohostinství. Poněvadž kníže

Ludmila Šnajdrová, Z úst do úst: Pověsti a též trochu pravdy ode hradu starojického – svazek 1. (vydalo a vyrobilo nakladatelství a tiskárna Beatris, Dobrá. Čtvrté vydání, Leden 2004), 20.12. 2006