Nová radnice - sídlo ostravského magistrátu. Mohutná representativní budova z let 1924 - 29 s 85 m vysokou vyhlídkovou věží. Před radnicí náměstí Jana Prokeše, 1. českého starosty Ostravy.
Hlavní vstupní část Nové radnice s vyhlídkovou věží.
Graficke pismenko Novodobá dominanta města Ostravy - Nová radnice - sídlo magistrátu statutárního města Ostravy. Mohutná, několikatraktová budova s nepřehlédnutelnou, 85 metrů vysokou vyhlídkovou věží, která nad Ostravou ční jako strážní maják, byla vystavěna v letech 1924 až 1929 v jednoduchém ale representativním slohu. Měla, a dodnes tento svůj účel plní, representovat moderní a rychle se rozvíjející tzv. velkou Ostravu. Ostravská Nová radnice je největší radniční budovou v republice. Nová radnice byla vybudována na levém břehu řeky Ostravice, severně od historického jádra, na místě, které bylo plánované pro výstavbu českého divadla. Radnice vytváří východní část náměstí ...

historie

V roce 1924 byla Moravská Ostrava sloučena se šesti okolními moravskými obcemi v jeden celek, tzv. Velkou Ostravu, a vzniklo opravdu velké moderní velkoměsto. Toto nové územní uskupení brzo pocítilo potřebu mít své honosné sídlo, které by reprezentovalo Ostravu jako významné ekonomické a průmyslové centrum Československé republiky. Sídlo magistrátu získalo svou podobu podle vítězného projektu brněnského prof. ing. V. Fischera a ostravských

Jan P. Štěpánek, Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku (K. Kuča, Praha, Libri 1997),Ostrava 1880 - 1939 (I. Korbelářová a kol., Ostrava, WART 2000), 27.3. 2006