Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/https/funkce_oid_first.php on line 157
minerální pramen Žandováček, Lipová
Hrady.cz
Pramen označovaný též jako Leimbruckův minerální pramen. Dnes, díky stavebním úpravám silnice v 70. letech 20. stol., je nepitný.
© Luděk Pitter 03/2005
Graficke pismenko Při silnici č. 21 z Plzně do Chebu je za Dolním Žandovem v blízkosti osady Žírnice, část obce Lipová (pod názvem Žirnice dnes místo naleznete i v některých automapách) je parkoviště a autobusová zastávka. Po pravé straně silnice ve směru na Cheb se nachází minerální pramen. Autobusová stanice je sice značena v jízdních řádech jako Dolní Žandov – Ždírnice, ale Ždírnici byste dnes na mapách na tomto místě těžko hledali.

Pramen je značně zanedbaný, na některých mapách označovaný též jako Leimbruckův minerální pramen snad v souvislosti se starým místním názvem Leimbruck bez českého protějšku, neboť obec Žírnice byla německy nazývána Schirnitz.
Pramen je velice chutný a u lidí projíždějících tímto místem i oblíbený. Bohužel, jak vyplývá z kometáře k místu, dnes nepitný.