Poutní místo s loretánskou kaplí nechal vystavět Jan Jiří Dasselmann v r. 1664. Kaple byla v letech 1675–83 doplněna ambity a kaplemi v nároží. V 50. letech 20. století téměř zdevastována využíváním jednotkami PS. Loreta byla obnovena po r. 1989.
Poutní místo nechal postavit po roce 1664 rektor koleje Jan Jiří Dasselmann. V souvislosti s obnovením mariánského kultu byla zvolena loretánská kaple, která se váže k legendě o přenesení domku Panny Marie ze Svaté země do italského Loreta. Základní kámen ke stavbě Svaté Chýše položil tepelský opat Raymund Wilfert. Ambity byly přistavěny v letech 1675–1683. Nároží ambitů byla později ještě doplněna hranolovými kaplemi – Panny Marie, sv. Jáchyma a sv. Anny, sv. Zachariáše a sv. Alžběty a sv. Frantška Xaverského. Vstup byl situován v převýšené vstupní hodinové věži zastřešené jedinečnou dvojitou cibulovou střechou. Závěr ukončil šestnáctistěn poutního kostela sv. Ducha kompozičně situovaný ve velké podélné ose. Na obvodu byla ještě připojena v roce 1688 velká osmiboká kaple sv. Kříže a další kaple Loučení. Z údolí až k úpatí Loretánské hory prochází Křížová cesta, která původně čítala dvacetdevět zastavení končící na vrcholu kaplí sv. Hrobu. V 50. letech 20. století bylo místo v pohraničním pásmu a obec byla vysídlena. V roce 1964 vyhořela zvonice a jednotky pohraniční stráže využívaly loretu do jejího zřícení. Obnova lorety ve Starém Hronatově byla po roce 1989 realizována díky velkorysé pomoci společnosti Loreto-Verein ve Waldsassenu..
Jiří Čížek (podle cedule u místa), 21.9. 2008

Svatá chýše v Loretě

Svatá chýše (Santa Casa) je označení pro údajný dům Panny Marie v Nazaretu v Palestině, který byl podle legendy na konci 13. století přenesen anděly z Nazaretu do Itálie, kde nyní stojí v bazilice v obci Loreto. Archeologické průzkumy potvrdily, že část zdiva je skutečně totožná s uvažovaným Mariiným domkem; pravděpodobně ho však nechal ve 13. stol. převézt do Itálie papež. Svatá chýše se brzy po smrti Panny Marie stala uctívanou relikvií; byla však hodně poničena po vpádu Saracénů do Palestiny. Od 16. do 18. stol. se budování napodobenin Svaté chýše, označovaných jako lorety, šířilo v katolických zemích Evropy. V pobělohorské době souviselo zakládání kaplí také se snahou o posílení mariánského kultu. Většina loret na českém území vychází ze vzoru úpravy Svaté chýše v Loretu ital. arch. Donata Bramanteho - v čelní stěně je malé okno, v podélných stěnách vedle sebe jsou dva vchody a vnější stěny bývají ozdobeny reliéfy…  číst dále

Loretánská legenda

Loretánská legenda vypráví, že Svatá chýše (ve které bylo Panně Marii archandělem Gabrielem zvěstováno, že se stane Matkou Boží) byla nejprve přenesena anděly do Tersata v Dalmácii, následně byla přenesena na druhou stranu Jaderského moře do lesíka nedaleko italské Ancony a nakonec na cestu vedoucí do městečka Recanati.

Karlovarský kraj,  Cheb  (CH), Hrozňatov