Neoklasicisní kolonáda Natáliina pramene byla postavena roce 1931 podle projektu františkolázeňského architekta ing. Oskara Sgustava. Kolonádu tvoří vzdušná trojkřídlá budova půdorysu písmene U. Stavbě dominuje centrální pavilon středního křídla. Pramen znám už od roku 1880, zachycen roku 1912.
Františkovy Lázně - pramen Natálie
© Pavel Vítek 05/2014
Františkovy Lázně leží 6 km severně od Chebu. Založeny byly r. 1793. Nesou název po císaři Františkovi, který lázně navštívil r. 1812. Pramen Natálie leží jihovýchodně od lázeňského centra. Cesta k němu vede od Kolonády solného a lučního prameny, okolo Lázní III a pak východním směrem podél Slatinného potoka.
historie

Pramen byl znám už od roku 1880, tehdy se hledaly prameny pro Císařské lázně. Pramen byl zachycen až v roce 1912 a pojmenován po srbské královně Natalii. Má velice příjemnou a osvěžující chuť. Před válkou se dokonce vyvážel až do Ameriky. Dodnes patří spolu s Františkovým pramenem k nejoblíbenějším zřídlům. Neoklasicisní kolonáda Natáliina pramene byla postavena roce 1931 podle projektu františkolázeňského architekta ing. Oskara Sgustava. Kolonádu tvoří vzdušná trojkřídlá budova, která má půdorys písmene U. Celé stavbě dominuje centrální pavilon středního křídla.

Karlovarský kraj,  Cheb  (CH), Františkovy Lázně