Pravoslavný kostel v rusko-byzantském slohu byl postaven v l. 1900-1902 podle návrhu arch. Nikolaje V. Sultanova stavitelem Gustavem Wiedermannem. Bohatě zdobený interiér, ikony ze 17 stol., jedinečný ikonostas (získal hlavní cenu na Světové výstavě v Paříži r. 1900) věnoval Petr P. Rykovskij.
© Luděk Pitter 08/2004
Stejně jako Karlovy Vary, měli i Mariánské Lázně od svého vzniku početnou ruskou klientelu. Kostel byl postaven na začátku 20. stol., jak z přání stále častější ruské klientely, tak z přání místních, protože ve Františkových Lázních i v Karlových Varech již ruský kostel byl a ruští hosté tak netrávili neděle v Mariánských Lázních, ale v Karlových Varech, kam dojížděli na bohoslužby. Základem půdorysu kostela je řecký kříž s třemi polokruhovitými apsidami, které stojí na mohutných žulových kvádrech. Střed budovy převyšuje nižší apsidy a je uzavřen kopulovitou klenbou. Kostel má malou a velkou cibulovitou báň. Zvonice je nad vchodem do kostela. Původní zvonkohra byla zrekvírována za 1. světové války. Výzdoba kostela je doplněna mnoha dary hostů a tak zde jsou ikony i ze 17. století. Interiéru dominuje ikonostas, vyrobený původně v obci ...
25.3. 2005

historie

Pravoslavný kostel v rusko-byzantském slohu byl postaven v l. 1900-1902, po dlouhém úsilí pravoslavných věřících o vlastní svatostánek. Popud vzešel od ruských lázeň. hostů. Stavbě kostela předcházelo První pravoslavné bohoslužebné středisko, které vzniklo r. 1878 v nové radnici, kde byla na sezónu pronajata místnost v přízemí a upravena na kapli. Sem přijížděl sloužit pobožnost výmarský kněz Vladimír

Karlovarský kraj,  Cheb  (CH), Mariánské Lázně