Tvrz postavili ve 14. stol. Paulsdorferové nebo někteří z jejich lenníků. R. 1450 byla vypálena vojsky Jiřího z Poděbrad, poté v majetku Junckerů. Po nich v držení Krahmerů a Schmiedlů ze Seeberka. Od r. 1885 vlastněna Mucky, r. 1888 stavebně upravena. Od r. 1945 v majetku státu, dnes v soukr. maj.
Okrouhlá
jihozápadní nároží
2003 ©Zany

Okrouhlá

Tvrz v Okrouhlé vznikla zřejmě již ve 14. století. Po několik dalších století si zachovala svoji jednoduchou gotickou podobu čtvercového věžovitého paláce o jednom patře s malým rizalitem na severní straně, ve kterém byl pravděpodobně vstup s padacím mostem přes vodní příkop.... (více na http://hrady.dejiny.cz/okrouhla/index.htm)

Tvrz Okrouhlá

Tvrz stojí v obci připomínané již r. 1299, kdy patřila do majetku Paulsdorferů, kteří ji drželi do r. 1421 a střídali se zde lenní majitelé. V průběhu 14. stol. zde byla postavena tvrz. R. 1450 byla i se vsí vypálena vojsky Jiřího z Poděbrad, poté se dostala do majetku chebských měšťanů Junckerů, kteří ji drželi téměř 150 let. Ti v průběhu 16. století provedli renesanční stavební úpravy, ale většinou se týkaly jen úpravy interiérů. Po nich byla tvrz v majetku Krahmerů a od r. 1633 Schmiedlů ze Seeberka. R. 1885 byla koupena mlynářskou rodinou Mucků, kteří vlastnili – a po nich potomci jedné z jejich dcer Oehmischové – celé hospodářství až do r. 1945. Kolem r. 1888 byla provedena razantní romantická přestavba tehdy již zastaralé stavby podle arch. Karla Haberzettla, kdy tvrz dostala zejména novou střechu s výraznými vikýři, rámy okolo oken a byla upravena fasáda tvrze. Také byl zasypán vodní příkop. Po r. 1945 byla…  číst dále

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, 19.9. 2011

Karlovarský kraj,  Cheb  (CH), Okrouhlá