Osada se zámečkem byla založena r. 1875 a jejím majitelem byl německý kníže Otto Friedrich Schönburg-Waldenburg. V r. 1893 ji zdědil jeho syn Otto Sigismund. Německý majetek r. 1945 připadl státu. Nyní zámeček slouží jako lovecký hotel.
© Luděk Pitter 08/2004
Osada Kladská leží severně od Mariánských Lázní při silnici III. třídy vedoucí do obce Prameny. Roku 1873 zakoupil toto území od státu kníže Otto Friedrich Schönburg-Waldenburg a nechal sem převézt areál alpských stavení včetně zámečku ze švýcarské expozice na národopisné výstavě ve Vídni, kde ho zakoupil. Okolí bylo parkově upraveno a stalo se častým výletním místem. Vlastní zámeček je jednoduchá přízemní budova s dřevěným patrem z let 1877-1878 ve stylu švýcarských loveckých chat. Osada nesla pojmenování Glatzen, česky Kladské a později Kladská.
V sousedství osady nachází Kladský rybník z r. 1501, který je součástí národní přírodní rezervace Kladské rašeliny vyhlášené r. 1933, a vychází odtud naučná stezka.

historie

Rozsáhlé lesy v této oblasti patřily ve 12. století vladykovi Sezimovi a pak jeho synu Hroznatovi. Tyto lesy jako pohraniční hvozdy byly nedotknutelné s přísným zákazem mýcení či zakládání nových obcí, a to platilo i pozdějších staletích. Proto historie Kladské je relativně krátká. Toto místo uprostřed hlubokých lesů a zrádných močálů zůstávalo dlouho neobydleno. V r. 1873 koupil zdejší revír o rozloze

Luděk Pitter a Jiří Špaček, 7.5. 2005
    Karlovarský kraj,  Cheb  (CH), Kladská