Farní kostel někdejšího říšského města postavený jako pozdně románská basilika v prvních desetiletích 13. stol. Po požáru 1270 nový gotický presbytář, 1456–76 přestavba trojlodí na rozlehlou halu. Horní patra věží 1747, úpravy v 19., 20. a 21. stol.
Farní kostel z Černé věže Chebského hradu
Farní kostel se nachází severně od náměstí Krále Jiřího z Poděbrad na vysoké terase nad Ohří. Od železniční stanice i autobusového nádraží asi 750 m severně, příjezd do blízkosti kostela autem možný, parkování zpoplatněno. Kostel přístupný v průběhu celého dne, mše v neděli od 8.00 (v letním období).
Ivan Grisa , 21.12. 2008

Kostel svatého Mikuláše a svaté Alžběty v Chebu

Říšské město Cheb (Eger) vybudovalo na počátku 13. století svůj farní chrám jako pozdně románskou trojlodní basiliku s věžemi na bocích presbytáře. Po požáru roku 1270 začala obnova stavbou nového dlouhého gotického presbytáře (na přelomu 13. a 14. století). V letech 1456–70 přestavěl mistr Joerg z Chebu trojlodí na pozdně gotickou halu, kterou v letech 1472–76 zaklenul E. Bauer z Eichstädtu. Z původní stavby se zachovaly věže a spodní část středu západního průčelí s románským hlavním portálem. Při obléhání roku 1742 byly poškozeny horní části věží, které nahradil barokními nástavbami místní rodák Baltasar Neumann (1747), známý jinak z Bavorska. V průběhu 19. století kostel několikrát opravován, opatřen novogotickými předsíněmi a výraznými helmicemi věží. Při bombardování roku 1945 byl kostel poškozen, při obnově sneseny zbytky helmic, označované za nevhodně německé a věže zakryty nízkými stany. V červnu 2008…  číst dále

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 1 a D. Líbal, Katalog gotické architektury..., 21.12. 2008

půdorys kostela
Karlovarský kraj,  Cheb  (CH), Cheb