Původně farní kostel poprvé připomínán r. 1298. Barokně přestavěn v letech 1704-1709 stavitelem W. Braunbockem a A. Sandnerem. Jednolodní kostel typu il Gesu (v okrese ojedinělý) s podélným presbytářem a věží (dokončena až r. 1901) ve východním průčelí. Zařízení novodobé. Památkově chráněný.
Město Skalná leží v Karlovarském kraji v okrese Cheb, 12 km severně od okresního města a v blízkosti německých hranic. Město vzniklo pod hradem Vildštejn (Wildstein), o němž je první zmínka z roku 1166. Z pamětihodností zde najdeme kromě kostela hrad Vildštejn se zámkem, horní zámek (bývalá tvrz), hřbitovní kostel sv. Šebestiána s hrobkou Hendrych, hrázděné domy (tzv. chebské hrázděnky), boží muka, sochu sv. Floriána a sochy sv. Jana Nepomuckého. V okolí se nachází přírodní rezervace Soos a přírodní park Kamenné vrchy. Skalnou prochází silnice II/213 s napojením na mezinárodní trasy a železniční trať č. 146. Město má též dobré autobusové spojení. Prochází tudy řada turistických stezek a okruhů; cyklotrasy č. 23, 2133 a 2134.
skalna.cz; wikipedie; mapy.cz; Jaroslav Špiroch., 7.10. 2021
popis

Obdélný, jednolodní kostel krytý sedlovou střechou a s kvadratickým presbytářem, nad nímž stojí věž s cibulovitou bání. Průčelí kostela člení rámování, vytvořené plochými, navzájem spojenými lizénami a ukončuje jej profilovaná hlavní římsa. Symetricky rozložené dvojice oken tvoří okna oválná, osvětlující přízemní kapli a okna půlkruhová, která vedou na empory. V ose severního a jižního průčelí jsou umístěny kamenné portály s uchy, v jejichž nadpražích jsou na konzolách umístěny římsy, nesoucí půlkruhové štíty. Západní portál, přístupný z průchozí klenuté předsíně (umístěné v přízemí věžovité přístavby, do níž je vložena kruchta), má jednoduché pravoúhlé kamenné ostění s uchy. Loď kostela je sklenuta valenou klenbou s lunetami; tři páry postranních kaplí jsou sklenuty valenými oblouky, do nichž jsou vsazeny dvě řady tribun; dvoupatrová kruchta. Presbytář je také sklenut valenou klenbou s lunetami, po obou stranách…  číst dále

Památkový katalog NPÚ; UPČ3, kolekt., Academia1980; Jaroslav Špiroch., 7.10. 2021

historie

Původně zde stál farní kostel, poprvé zmiňovaný k roku 1298. V letech 1705-1709 byl barokně přestavěn W. Braunbockem a A. Sandnerem (stavitel Wolfgang Brambach) na zakázku Kašpara Ferdinanda von Trauttenberg. V roce 1810 se započalo s rozšiřováním původní stavby, věž byla dokončena až roku 1901 (stavitel F. Krieger z Schőnbachu a tesař J. Stingl ze Skalné). Památkově chráněný.

Karlovarský kraj,  Cheb  (CH), Skalná