Hrad z 12. stol. s dochovanou mohutnou Černou věží a pozoruhodnou patrovou, tzv. dvojitou kaplí. Poškozen za třicetileté a za prusko-perské války. Byl bombardován, zapálen a od roku 1743 je zříceninou.
Cheb (hrad)
Navštívíte-li město Cheb v západních Čechách, rozhodně vám nesmí uniknout jeho historické jádro s nádherným Špalíčkem na náměstí. Poté se vydejte úzkými křivolakými uličkami, které vás budou malebně doprovázet až k hradu.
28.5. 2002

historie

Předchůdcem chebského hradu bylo hradiště, které založili nespíše koncem 9. nebo na začátku 10. století chebští Slované (Chebané?). Jejich přítomnost v oblasti Chebska dokládají archeologické nálezy už v 5. – 6. století. Hradiště se rozkládalo v místech dnešního hradu a přilehlé části města až po Mlýnskou a Růžovou ulici, na důležité křižovatce obchodních cest. Archeologické výzkumy (r. 1911

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Západní Čechy, 27.1. 2005

Čertova věž
    Za velmi starých časů, kdy město bylo ještě obklopeno hradbami, žila v Chebu Marie Martínová se svou dcerou v domě "U dvou princů". Jak se někdy stává, matka byla okouzlena krásou své dcery. Stále jí kupovala nejnádhernější šaty, které dostala, ošetřovala ji jako křehký kvítek ve skleníku a chránila ji před každou námahou. Dívka se jmenovala Rozálie a myslela si, že jako matka, tak jí musí sloužit celý

6.7. 2002
    Alchymista
    Od nepamětných dob, kdy člověk začal přemýšlet o svém osudu, toužil poznati více, než mu bylo souzeno. Tak tomu bylo též u Michala Jura, velmi váženého občana chebského, jehož tři předkové byli členy městské rady a pomáhali povznést rodné město. Všichni bydleli v rodinném domě na tržišti. Stařičký Michal pozoroval z oken svého domu život na náměstí a přitom přemýšlel o smyslu všedního dění. Vtom

6.7. 2002
    Valdštýnův duch
    Zavraždění Valdštýna ohromilo obyvatele starobylého města tak, že se jen stěží smířili s myšlenkou, že je mrtev generalisimus, kterého ještě nedávno tolik oslavovali a jehož se zároveň i obávali. Netrvalo dlouho a mezi lidem se počalo šeptati, že Valdštýnův duch zůstal v Chebu, že nemaje v hrobě pokoje vstává v půlnoční chvíli a vrací se v místa, kde byl Valdštýn sprovozen se světa halapartnou. Jednoho

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků, 2.9. 2002

D. Menclová