Původně tvrz ze 14. stol., upravená v průběhu 16. stol a přestavěná na přelomu 18. a 19. stol. na hostinec, stojící na pohorku se zbytky příkopu, na severní straně hlubokého až 4 m. Nemovitá kulturní památka a dnes spíše ukázka hrázděné architektury.
Těšovice
Pohled od západu
© Luděk Pitter 06/2009
Tvrziště najdeme přibližně ve středu Těšovic, dnes části města Sokolov asi 200 od lávky přes řeku Ohři. Budova s hrázděným a roubeným patrem obsahující ve svém zdivu zbytky tvrze (sklepy a částečně přízemí) stojí, při pohledu od severu, na dosud dobře patrném pahorku se zachovaným příkopem hlubokým až 4 m. U stavení je informační tabule podrobně popisující historii tvrze i vlastní zbytky tvrze a interiér dnešní budovy. Původní tvrz je dnes již spíše ukázkou lidové hrázděné architektury chebského typu a jedním z mála dochovaných hostinců. Budova dnes slouží k bydlení.

historie

Těšovice vznikly podle některých pramenů ve 12. či 13. stol. Těšovická tvrz je poprvé zmiňována roku 1394 a v souvislosti s ní Beran z Těšovic, který ji pravděpodobně založil. V roce 1454 jsou Těšovice uváděny v seznamu leuchtenberských lén patřících kdysi Albrechtu Nothaftovi a potom Leuchtenberkům a Šlikům. Ještě však v roce 1533 je v Těšovicích zmiňován svobodný dvůr, jehož držitelé měli povinnost

L.P., Informační tabule u místa, 5.8. 2009

popis

Tvrz byla chráněna potokem a příkopem s vnějším valem. Z tvrze se do dnešní doby dochovaly gotické sklepy a renesanční přízemí. Sklepy jsou postaveny z hrubého lomového kamene a zaklenuty valenou klenbou. Ve sklepě je studánka sloužící k odvodnění. Podle informační tabule je voda ze studánky odváděna do potoka místy původním dřevěným potrubím. Přízemí je obdélníkového tvaru o rozměrech asi 26 x 16 m,

L.P., Informační tabule u místa, 6.8. 2009
    Karlovarský kraj,  Sokolov  (SO), Těšovice