Kolem r. 1300 získává Šabinu Eckehard Nothaft. V r. 1309 klášter Waldsassen. Od poč.16. stol vlastní Šabinu Perglerové, pravděpodobně oni zde staví tvrz. V rozmezí l. 1551–1621 vlastní Šabinu rod Stolzů. V r. 1765 kupuje Šabinu František Václav hrabě Nostitz a tvrz prodělala barokní přestavbu.
Budova tvrze je obdélné jednopatrové stavení s dvěma zachovalými původními portálky v přízemí. Ve velkém sále v prvním patře se nachází – dnes zabílená – barokní nástěnná malba. V přízemních místnostech je hřebínková klenba. Objekt si jako své správní sídlo vybudovali buď Perglerové nebo Stolzové; spíše dříve Perglerové, pokud vycházíme při volbě stavitele z ekonomických možností statků. Po roce 1567 pan Jiří Stolz umístil na vnější fasádě tvrze reliéfní erb Stolzů: ve štítě na bílém poli čtyři červená obdélná znamení s iniciálami GSVS, vcož pravděpodobně značí Georg (=Jiří) Stolz von Simsdorf.
historie

Raná historie vsi Šabina (dříve Schaben, Scheben) není úplně jasná. Pravděpodobně koncem 13. století patřila k panství Loket. Kolem roku 1300 ji získává Eckehard Nothaft a připojuje k falknovskému panství. V roce 1309, po soudu v Chebu, získává Šabinu klášter Waldsassen, později jí opět vlastní Nothaftové. Ves byla manským statkem, ale jména manů, pravděpodobně z okolní drobné šlechty, nejsou známá. Pravděpodobně ve 14. století zde vzniklo panské sídlo, ale jeho polohu dnes neznáme. V polovině 14. století zastavil klášter Šabinu Trostu Winklerovi, v roce 1355 povoluje císař Karel IV. prodej klášterního majetku panství Chodov Trostu Winklerovi, pravděpodobně i se Šabinou. V roce 1358 se na Šabině uvádí Eberhard, roku 1395 Dětřich (Dietreich), připomínaný ještě roku 1409. V soupisu z konce 14. století se uvádí ves Šabina jako majetek říšských hornofalckých lantkrabat z Leuchtenberka. V roce 1538 získává tyto léna…  číst dále

Petr Nožička, čerpáno z http://www.obec-sabina.cz/soubory/8170/kniha%20o%20historii%20sabiny.pdf, Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, díl IV. - Západní Čechy, Svoboda, Praha 1985, Encyklopedie českých tvrzí III.,kol. autorů, Argo 2005, 24.10. 2011

plán tvrze z 1. poloviny 20. století
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek