Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/https/funkce_oid_first.php on line 158
Svatobor, Sušice I
Kamenná rozhledna z roku 1934 na vrchu Svatobor (845 m n.m.), vysoká 31 m, postavená na místě bývalé kamenné rozhledny z roku 1900, která se zřítila v roce 1934.
Chata Svatobor s rozhlednou
© Luděk Pitter 10/2005
Graficke pismenko Zalesněný vrch Svatobor s kamennou rozhlednou z počátku 19. stol. a chatou poskytující občerstvení i ubytování je přístupný pěšky z náměstí v Sušici po červené turistické značce. Je to jen 3,5 km, ale velmi náročného stoupání. Méně sportovně založení turisté mohou k rozhledně dojet ze Sušice autem po silnici II/187 směr Klatovy, Plánice a na kopci před obcí Hrádek u Sušice odbočit vlevo směr Odolenov, Svatobor.
Vlastní kamenná rozhledna je vysoká podle některých autorů 28 m, podle jiných až 32 m a vede na ní 182 schodů. Z ochozu rozhledny je pěkný výhled a můžete tak spatřit i hrady Rábí a Kašperk.

Kromě kamenné rozhledny stojí na Svatoboru ještě betonová věž a vysílač z ocelové konstrukce, sloužící potřebám televize a telekomunikací.

historie

První podnět k výstavbě rozhledny na Svatoboru dal Klub Českých turistů v Sušici spolu s místním okrašlovacím spolkem. Architekt Vratislav Pasovský jim zdarma vypracoval projekt 25 m vysoké kamenné věže. Výstavba byla prováděna v letech 1895 až 1899 a po dokončení turistické útulny byla 8.9.1900 slavnostně zpřístupněna veřejnosti. Asi v roce 1905 byla původní chata zničena požárem. Samotná věž se postupem času začala naklánět a v roce 1934 se

L.P. / Nouza J., Rozhledny Čech, Moravy a Slezska, Nakladatelství 555, Liberec 1999, 18.12. 2005