Zděná čtyřboká barokní boží muka z 18. století jsou prvně doložena v I. vojenském mapování – josefském probíhajícím v letech 1764-1768 a 1780-1783. Od r. 1958 jsou spolu se smírčím křížem chráněna jako kulturní památka ČR.
© Luděk Vláčil 08/2019
Graficke pismenko Hanácká obec Příkazy leží mezi městy Olomouc a Litovel v blízkosti řeky Moravy, kde je chráněná krajinná oblast Litovelské Pomoraví. V centru obce se nachází dva, dnes již vzácné hanácké žudry. Část obce je díky nim a Hanáckému skanzenu, prohlášena kulturní památkou. Kromě toho zde stojí kaple sv. Cyrila a Metoděje a několik božích muk, jejichž koncentrace je v této oblasti vysoká. Jedny boží muka stojí na rozcestí u hlavní silnice u bývalé váhy. Jedná se o zděná čtyřboká barokní boží muka se stříšku s taškovou krytinou ukončenou ocelovým křížem. Stěny hlavice jsou prolomena otvory, které se vzájemně propojují do jednoho prostoru. Na stěnách dříku jsou ze podlouhlé obloukové vlysy.

historie

Boží muka na tomto místě jsou prvně doložena již na I. vojenském mapování – josefském probíhajícím v letech 1764-1768 a 1780-1783. Od roku 1958 jsou spolu se smírčím křížem chráněna jako kulturní památka ČR.
    křížek, boží muka
     Olomouc  (OL)