Pomník Arnoštovi z Pardubic byl v Úvalech odhalen r. 1869, jeho autorem je pražský sochař Jindřich Čapek. V r. 1996 byl přenesen od železniční trati v blízkosti dvora Hostín na náměstí, které nese arcibiskupovo jméno. V letech 1997 a 2014 byl pomník restaurován.
Pomník Arnoštovi z Pardubic
© Jiří Špaček, 08/2016

Úvaly, přiléhající k východnímu okraji Prahy, jsou jako ves prvně připomínány r. 1290. Blízkost hlavního města ovlivnila významně jejich růst, zejména po vybudování železniční trati Praha-Kolín-Česká Třebová-Olomouc-Přerov. V r. 1969 byly povýšeny na město, které má dnes přes 6 000 obyvatel.
Úvaly mají velmi časté dopravní spojení s Prahou, neboť mají nádraží na zmíněné frekventované trati 011 do Kolína. Jižním okrajem města prochází silnice I/12 z Prahy do Kolína. Severojižním směrem ji tu křižuje silnice II/101 od Brandýsa nad Labem, která dále pokračuje na Říčany. Kolem nádraží prochází červeně značená turistická trasa od pražských Klánovic, která dále pokračuje na Hradešín.
Pomník prvnímu pražskému arcibiskupovi dnes stojí na náměstí, které nese jeho jméno.
24.8. 2016

historie

Arnošt se narodil pravděpodobně r. 1297 v rodině nezámožného šlechtického rodu pánů z Hostyně, kteří měli ve znaku polovinu bílého koně s uzdou na červeném štítě. Místo jeho narození je však nejasné. Jedním z možných je také tvrz Hostyně, dnes Hostín u Úval. Arnoštovi se dostalo vynikajícího vzdělání. Po absolvování školy v Kladsku, v benediktinském klášteře v Broumově a u sv. Víta v Praze odešel na studia práv do Itálie, neboť v Čechách tehdy

Jiří Špaček (s využitím informačního panelu na místě), 27.8. 2016

Schöenbornský letohrádek v Praze zdobí obrázky rozpustilé Venuše