Významný dům Ing. Josefa Kováříka v centru města Prostějova z roku 1912 od projektanta Emila Králíka. Ukázka české moderny.
Graficke pismenko Jednopatrový rodinný dům Ing. Josefa Kováříka je slohově v české moderně z roku 1912. Autorem projektu byl Emil Králík, jeden z tehdejších nejvýznamějších architektů u nás. V budově nechybí mimo obytné části, hala, vnitřní atrium s kašnou, zimní zahrada, reprezentativní místnosti, impozantní schodiště, vitráže v oknech, štuková výzdoba či dřevěný kazetový strop v hale. Budova je od roku 1958 vedena v seznamu kulturních památek. V minulosti zde za dob totality byla umístěna školka. V dnešní době je budova opuštěná a nabízena k prodeji. Vnitřní prostory byly v době nedávné navštíveny sběrači kovů, kdy bylo vyrabováno ...
Rozehnal Ivo - zdroj - Soupis nemovitých památek okresu PV - 2012, 15.8. 2016