Moje místa 0
Objekt věže bývalé moravskoostravské hvězdárny, vystavěné v rámci bytového domu ze 40. let 20. stol. na nároží Českobratrské a Herodovy ulice. V r. 1956 byla na věž instalována hvězdářská kupole o průměru 4,8 m. Dnes nefunkční a nevyužívaná.
kupole staré hvězdárny
© Jan P. Štěpánek 10/2011
Graficke pismenko Stará ostravská, respektive moravskoostravská hvězdárna je dodnes zrakům mnoha Ostravanů ukryta. A přitom stačí zvednout hlavu a podívat se vzhůru na nároží rušné Českobratrské ulice a ulice Herodovy. Zde se nad atiku a střechy pětipatrové nárožní budovy obytného domu ze 40. let 20. století vypíná cihlová hranolová nenápadná věž bývalé hvězdárny. Směrem k Herodově ulici zdobí věž ciferník hodin, dnes nefunkčních a bez ručiček. Teprve v roce 1956 byla na věž instalována hvězdářská kupole o průměru 4,8 m.
Objekt hvězdárny, respektive věže hvězdárny je nevyužívaný a chátrá.