mlýn

Dolní Věstonice
Vodní mlýn postavili roku 1575 habáni (novokřtěnci), v roce 1906 jej postihl požár. V současné době chátrá. Nejzachovalejší je barokní brána mlýna z 18. století se sochou sv. Floriána.
Celkový pohled na mlýn
Graficke pismenko V Dolních Věstonicích je turisticky nejlákavější muzejní expozice o zdejších nálezech na sídlišti lovců mamutů umístěná v bývalé barokní radnici, dále goticko-barokní kostel sv. Michaela a zbytky šestimetrových valů a základů kostelíka z 11. – 13. století na hradisku Vysoká zahrada na okraji obce. Místo je známo pěstováním vína a množstvím vinných sklepů. Lze jej využít jako východisko túry po Pavlovských vrších, přímo nad městečkem se tyčí mohutná zřícenina hradu Děvičky. Možnost koupání a rybaření v sousedních mušovských jezerech.
Milan Náplava, 27.1. 2008

historie

Dolní Věstonice jsou celosvětově známé paleolitickým sídlištěm lovců mamutů. Z něj pochází nález unikátní Věstonické Venuše či první mapy vyryté do kosti. Místo bylo osídleno i za Velkomoravské říše a samotná obec se poprvé písemně připomíná roku 1312. Roku 1460 byla povýšena na městečko s právem trhu. V 16. století zde začala působit sekta novokřtěnců – habánů. Ti zde roku 1575 postavili pro potřeby majitelů panství – Lichtenštejnů vodní mlýn,

Milan Náplava podle turistického průvodce Podyjí (1988), 27.1. 2008

popis

Mlýn se nachází u silnice na Horní Věstonice. Samotná budova mlýna je nyní dost zchátralá. Nejcennější částí je barokní brána z 2. poloviny 18. století se sochou sv. Floriána.

mlýn
    vodní