Měšťanský renesanční dům vystavěný po požáru gotických domů v r. 1561. Fasáda nese bohatou sgrafitovou výzdobu s psaníčkovými motivy a výjevy ze Starého zákona. V 19. století provedena nástavba 2. patra.
východní průčelí domu U Rytířů
© Jan P. Štěpánek 07/2008
Významnou měšťanskou architektonickou památkou mikulovského centrálního náměstí je renesanční dům zvaný U Rytířů. Nárožní dům s vystupujícím rizalitem s bání je cenný pro své klenuté interiéry, ale především pro sgrafitovou výzdobu fasády, která zachycuje výjevy ze Starého zákona. V přízemí domu je umístěna příjemná stylová česká restaurace.

Historie a popis domu

Historie domu spadá až do období gotiky, kdy na jeho místě stálo několik středověkých domů. Ty v roce 1561 podlehly požáru a na jejich místě byl vystavěn současný renesanční objekt. Nárožní pilíř s drobnou bání nad prvním patrem vznikl druhotným podezděním staršího gotického arkýře. Dům byl členěn na průchod do dvora a klenutý mázhaus v přízemí a na obytné plochostropé patro. Vzácná je sgrafitová výzdoba fasády domu. V přízemí jí tvoří tzv. psaníčková sgrafita a v patře sgrafita znázorňující výjevy ze Starého zákona. V 19. století byl původní jednopatrový objekt zvýšen o jedno patro. To však již sgrafitovou výzdobu nenese.

Jan P. Štěpánek s využitím info na místě, 19.9. 2008

Jihomoravský kraj,  Břeclav  (BV), Mikulov