zámek Apollonův chrám

Lednicko-valtický areál
Lovecký zámeček s vyhlídkou postavený v letech 1817–9 ve formě antického chrámu. Projekt J. Kornhäusel, stavba Franz Engel. Sochy Josefa Kliebera, původně z pavilonu Múz v zámeckém parku. K zadní straně dodatečně přistavěno obydlí správce.
Tento pseudoantický chrám vyrostl na břehu Mlýnského potoka v roce 1817 a slouží jako vyhlídka. Součást Lednicko-Valtického areálu.

historie

Jižně od Mlýnského rybníka na pahorku, 2,5 km východně od Lednice, na pravém břehu Lednického rybníka se v zeleni stromů tyčí zámek v podobě empírového Apollónova chrámku. Byl postaven v 1. 1817 – 1819 vídeňským architektem Josefem Kornhäuselem (1782 – 1819), nástupcem Hardtmuthovým v úřadě lednického stavebního ředitele. Přímým vedoucím stavby, jejíž náklad činil 39 192 zl., byl lichtenštejnský

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 23.6. 2005
    Jihomoravský kraj,  Břeclav  (BV), Charvátská Nová Ves