Pozdně barokní kostel sv. Anny vznikl r. 1811 přestavbou starší kaple ze 17. stol. V r. 1818 byla přistavěna věž. Drobné úpravy proběhly ještě koncem 19. a 1. polovině 20. stol. V letech 1991-1992 došlo k výrazným úpravám interiéru.
© Luděk Vláčil 05/2019
Vinařská obec Pasohlávky, dříve zvaná německy Weißstätten, leží na severním břehu nejzápadnější ze tří Novomlýnských nádrží na Dyji, tzv. Mušovské nádrže (též Vodní nádrž Nové Mlýny I nebo Horní nádrž), asi 1,5 km od silnice I/52, spojující Brno s rakouskou hranicí u Mikulova. Železnice i síť značených turistických cest se jí vyhýbají. Obec je písemně prvně doložena r. 1276 a její obyvatelstvo bylo až do 2. světové války převážně německé národnosti. V současnosti má něco přes 700 obyvatel. Vybudováním vodních nádrží se její význam podstatně změnil, protože se stala vyhledávanou rekreační lokalitou s příslušnou infrastrukturou. Hlavní dominantou obce je kostel sv. Anny stojící na návsi. U kostela je plastika sv. Jana Nepomuckého z druhé poloviny 18. století. Ke kostelu patří vedle stojící fara sloužící také jako penzion. K Pasohlávkám bylo po vybudování vodních nádrží připojeno také katastrální území obce Mušov, která byla zatopena, a zůstal z ní zachován pouze kostel svatého Linharta. Na území Mušova také vznikla významná archeologická lokalita, když tu byly objeveny pozůstatky římské vojenské pevnosti.
Jiří Špaček a Luděk Vláčil (s využitím informací různých internetových stránek), 25.5. 2019
historie

Ves a pozdější obec je písemně prvně doložena v r. 1276. Kdy zde vznikla první sakrální stavba, není známo. V místě současného kostela stávala v již v dobách třicetileté války kaple sv. Ducha, která byla r. 1675 nákladem Dietrichsteinů, majitelů panství Mikulov, barokně obnovena. Patrně v té době byla též nově zasvěcena sv. Anně. V r. 1811 byla zásadně přestavěna na pozdně barokní jednolodní kostel, k němuž byla r. 1818 přistavěna 32 m vysoká věž. Tehdy dostala stavba v podstatě dnešní podobu. Drobné úpravy proběhly ještě koncem 19. a 1. polovině 20. století. Věžka "sanktuska" nad východním štítem lodi vznikla v r. 1892 a r. 1899 byla přestavěna a zvětšena sakristie při severní straně presbytáře, kterou znovu prodloužili v roce 1936. Roku 1958 byl kostel zapsán do státního seznamu kulturních památek. V letech 1991-1992 došlo k výrazným úpravám interiéru, v němž byla umístěna díla moderního umění,…  číst dále

Jihomoravský kraj,  Brno-venkov  (BO), Pasohlávky