Hrad Podivín je zmiňován v Kosmově kronice a písemnostech v letech 1062 - 1121. Založen bohatým židem jménem Podiva. Lokalizace není spolehlivě vyřešena, snad někde v jižní části dnešního města, stejně tak neznáme jeho dobu existence a příčinu zániku.
Veduta města Podivína z 18. stol.
Malé město asi 8 km severně od Břeclavi je historicky velmi zajímavým místem. Samotným městem je od roku 1222 a od roku 1297 patřilo do výčtu měst královských s mincovním a hrdelním právem. Jméno Podivín je odvozeno od osobního jména Podiva, což nám sděluje samotný kronikář Kosmas. Mělo se jednat o nějakého bohatého žida, který právě zde založil stejnojmenný hrad. Samotný Podivín je protkán velkou mírou záhad, které se jen těžko vyřeší. S jistotou víme, že o Podivovi a hradě máme zmínky v písemnostech od let 1062 - 1121. Přesná lokace sídla nám není dodnes známa a má několik možností. Není ani vyloučeno, že sídlo mohlo být v průběhu let i přemístěno z důvodu přírodních vlivů. Nejčastěji se místo hradu umisťuje do prostoru ostrova na rameni Staré Dyje. Dnes je zde krajina velmi přeměněna díky záplavám a úpravám v terénu. Hrad dle některých badatelů měl stát v místech dnešní městské části Rybáře na jihu města. Další lokací je prostor při samotném městě. Máme totiž písemné zmínky o "Curtis ad Sekyr Kostel" a "Castrum Poduin", tz. že u Sekyřkostele měl být opevněný dvorec, či hrad. Sekyřkostel bylo označení vesnice, která se nacházela při založeném městě Podivín. Situovaná byla L. Hosákem do prostor dolní části náměstí. Samotný Podivín nese v němčině název Kostel, ale význam slova není též spolehlivě dořešen. Nabízí se i úvaha, že může být od latinského slova castellum, což znamená opevnění, hrad, pevnost (podobně jako u Kostelce na Hané). Aby těch záhad nebylo málo, další umístění hradu se lokalizuje do míst Na Habánicích (Habáni - čili novokřtěnci zde žili od 20. let 16. století, až do vyhnání roku 1622). Pokud tedy vše shrneme, neznáme přesnou lokaci a zánik sídla, jméno Podivín tak nese asi právem :)
Rozehnal Ivo - zdroje: weby podivin.cz, cs.wikipedia.org, 25.8. 2022

Jihomoravský kraj,  Břeclav  (BV), Podivín