Moje místa 0
Okolo r. 1406 postavili křižovníci s červenou hvězdou u brodu přes Vltavu tvrz. Za husitských válek byla silně poškozena a již nebyla obnovena a postupně zanikla. Dnes již po ní nejsou žádné stopy.
Někde v těchto místech stávala tvrz v Kralupech
© Pavel Vítek 04/2007
Graficke pismenko Město Kralupy nad Vltavou leží 25 km severně od Prahy, na železniční trati Praha – Děčín. Z železničního uzlu však vycházejí další tratě, do Kladna, Mostu, Neratovic a Velvar. Městem prochází silnice II/101, původně objízdná trasa okolo Prahy. V Kralupech se nachází první obloukový železobetonový most postavený v Československu. Do užívání byl dán r. 1928. Je to první silniční most přes řeku Vltavu po proudu od mostu Barikádníků v Praze.

historie

První zmínka o vsi Kralupy je z roku 1253, kdy patřila pražskému konventu křižovníků s červenou hvězdou. Ti zde někdy okolo roku 1406 postavili tvrz. V druhé pol. 14. stol. byla tvrz zastavena míšeňskému biskupu a pak pražskému arcibiskupu Janovi z Jenštejna. Od něj konvent tvrz vykoupil zpět. Za husitských válek byla tvrz silně poškozena a nebyla již obnovena. Nedlouho poté úplně zanikla.

popis

Tvrz stávala při vltavském brodu, v místech mezi Zákolanským potokem a mlýnským náhonem, který zavodňoval příkop u tvrze. Náhon vedl v místech, kde později stávaly kralupské pekárny. Vlastní tvrz pak stávala někde mezi bývalou chlapeckou školou a řekou Vltavou. Dodnes se zde říká „Na hrádku“. Zříceniny tvrze byly patrné ještě po třicetileté válce a její západní val opevnění byl rozbourán teprve v r. 1840. Dnes po tvrzi již nejsou žádné stopy a