Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Hluchov, Hluchov
Hrady.cz
Renesanční tvrz přestavěná na zámek. Postavena Šarovci na přel. 16. a 17. st., v 18. st. přestavěna barokně. Od r. 1872 skladiště a kanceláře, dnes sídlo obecního úřadu. Jednoduchá obdélná budova se vstupem zdůrazněným štítem, jižní část zbořena.
hlavní průčelí zámku
Graficke pismenko Nevelký zmodernizovaný zámek na jihovýchodním okraji obce Hluchov poblíže Kostelce na Hané. Zajímavostí je zřetelná absence části zámku, respektive jeho pravá polovina, z jejíhož přízemí je vytvořena ohradní zeď zahrady. Ačkoli je přední strana zámku poznamenána 2. polovinou 20. stol. - obhozena brizolitem, když se na zámek podíváte zezadu, uvidítě ještě starou odrbanou omítku, což milovníka starých staveb potěší :-)
Jakub Ivánek, 29.3. 2006

historie zámku
    Ves Hluchov se poprvé uvádí už r. 1131, ale zdejší tvrz vznikla zřejmě až později - za Šarovců ze Šarova na přelomu 16. a 17. stol., kdy se hluchovský statek opět osamostatnil. 18. stol. přineslo přestavbu renesanční tvrze na barokní zámek. V r. 1852 koupil Hluchov hrabě Sylva-Taroucca, který vlastnil sousední panství se známým zámkem Čechy pod Kosířem. Už 1872 ale prodal hluchovský statek akciové společnosti drahanovického cukrovaru. Ta zámek

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Severní Morava. + Haná, Olomoucko. Turistická mapa KČT., 29.3. 2006